Nederlands - nl-NLEnglish (United Kingdom)
Zielenzorg

Training spirituele zorg rond sterven, overlijden, uitvaart en rouw

Steeds meer mensen geven aan behoefte te hebben aan een afscheid dat past bij de levensstijl van de overledene. Ook in de stervensbegeleiding is er steeds meer vraag naar een meer spirituele ondersteuning op maat, naar iemand die met liefde en verstand van zaken andersoortige rituelen en handelingen kan uitvoeren voor wie daaraan behoefte heeft.

Rituelen rond sterven en dood

Rituelen zijn van belang om de overgangsfase van leven naar dood te markeren en te vergemakkelijken, voor de overledene zelf en voor degenen die achterblijven. Rituelen geven een kader waarbinnen alle betrokkenen kunnen stilstaan bij het vertrek van een geliefde. De dode gaat verder, de nabestaanden moeten ook verder.

De basismodule

Deze training stelt mensen in staat zelf passende rituelen te maken voor een stervende, pas gestorvene of groep nabestaanden. De basismodule van vier zaterdagen behandelt de verschillende aspecten rond sterven en dood. Er wordt gekeken naar rituelen uit verschillende culturen en oude Europese tradities, en hoe je zelf rituelen kunt maken. Het ritueel als rite de passage kan in de groep worden vormgegeven. Zowel theorie als praktijk komen uitgebreid aan bod.

De verdiepingsmodule

In de verdiepingsmodule van vier zaterdagen worden de thema’s verder uitgediept. We schenken onder meer aandacht aan de grens tussen het land der levenden en dat van de doden, aan liederen om kracht en troost te putten, en aan de kracht van gebeden en visualisatietechnieken.

Voor wie is deze training bedoeld?

Deze training is geschikt voor mensen die werkzaam zijn in het uitvaartwezen, de gezondheidszorg, en de palliatieve zorg in het bijzonder. Alsook voor mensen die op een andere manier of persoonlijk te maken hebben met een van de onderwerpen. Mensen met een sjamanistische achtergrond en een diepere interesse in het onderwerp zijn eveneens van harte welkom. Er wordt gewerkt met sjamanistische technieken zoals lichte trance, de kracht van gebeden en liederen, en de rol van de voorouders.

Algemene informatie

  • Aantal deelnemers: minimaal 8 en maximaal 18. Bij overinschrijving wordt er zo mogelijk een tweede module georganiseerd.
  • Kosten: € 395 voor de nieuwe basis module, inclusief koffie/thee/lunch/boek/certificaat. € 250 voor de module verdieping.
  • Definitieve deelname na schriftelijke inschrijving en ontvangst van uw lesgeld.
  • Plaats: Centrum Karunika, Amsterdam

Bent u geïnteresseerd en wilt u een intake/kennismakingsgesprek zie de contactpagina

 

9200000015016081

<n-beschermheer-t

nephithumb

av-thumb

wp0_wp1d8042fd

cover ademtocht

wp0_wp1df422fd